Митове срещу реалност: Ефективни ли са хранителните добавки срещу стареенето на организма?

Митове срещу реалност: Ефективни ли са хранителните добавки срещу стареенето на организма?

От деня на раждането ни, тялото претърпява поредица от сложни промени, които в крайна сметка достигат своя връх по време на старостта. Животът е бавен процес на стареене. От външния вид до това колко добре функционират мозъкът, сърцето и белите дробове, тези промени в крайна сметка засягат всеки човек в даден момент от живота му - неизбежно е.

И все пак, можем ли да повлияем върху този процес? Хранителните добавки, здравословният начин на живот, физическата активност и балансираната диета са едни от начините, чрез които можем да спрем за кратко или да забавим процеса на стареене.

До каква степен хранителните добавки са ефективен начин за борба със стареенето? Какво ни предлагат производителите: маркетингови стратегии или здравословни ползи? Предстои да разберем.

Какво причинява стареенето?

Причините, поради които човешкият организъм остарява попадат в две категории: вътрешно и външно стареене.

  • Вътрешно стареене

Всеки човек притежава специфичен генетичен състав, който го кара да остарява бавно с течение на времето. Това се дължи на клетъчното стареене или неспособността на клетките да се делят и размножават правилно. Колкото по-стари стават клетките, толкова по-малко ефективни са те при изпълнението на ежедневни, рутинни задачи, които често приемаме за даденост.

  • Външно стареене

Освен хронологичното стареене, тялото ви също се променя с течение на времето поради фактори на околната среда или вашето поведение и начин на живот. Тези фактори включват тютюнопушене, излагане на UV лъчи, лоша диета, заседнал начин на живот или замърсяване на въздуха. Част от тях могат да бъдат предотвратени, други - не.

Стареенето е естествен процес. Подобно на времето, стареенето не може да бъде спряно. Има обаче стъпки, които можем да предприемем, за да подпомогнем остаряването по здравословен начин, като потенциално увеличим способността да се наслаждаваме на живота, докато остаряваме.

Хранителните добавки като средство за борба със стареенето

Смята се, че някои хранителни добавки имат ползи против стареене. Производителите ни обещават, че тези растителни екстракти или сложни химични съединения могат да ни помогнат да поддържаме своето дълголетие и здравословния си начин на живот. Примерите включват гинко билоба, ашваганда, L-теанин, берберин, ресвератрол, антиоксиданти, добавки с никотинамид и много други. Действат ли обаче всички тези хранителни добавки против стареене?

Действието на хранителните добавки в медицинската практика се установява на базата на предклиничните или клинични проучвания.

  • Предклиничните проучвания често се правят върху животински модели, за да се оцени безопасността на определено химично вещество.
  • Клиничните изследвания се фокусират върху ефективността на изследваното вещество при хора, като същевременно продължават да наблюдават профила на безопасност.

Когато дадена хранителна добавка се подлага само на предклинични изследвания или ограничени клинични проучвания в подкрепа на употребата й, доказателствата трябва да се разглеждат с доза недоверие. Резултатите от проучванията върху животни не винаги точно предвиждат резултатите при хора - вещество, показващо обещаващи резултати в предклинични проучвания, може да не покаже ефект при провеждане на изпитвания върху групи от доброволци.

Хранителни добавки с антиейдж ефект

Ще разгледаме конкретни твърдения, свързани с някои популярни хранителни добавки, които се представят като ефективни оръжия в борбата със стареенето. Дали фактите, свързани с тяхната употреба са път към дълголетието или липсата на достатъчно доказателства ги окачествява като митове?

  • Гинко билоба

Гинко билоба предотвратява влошаването на паметта, което е свързано с възрастта .”

Доказателствата са смесени. Екстрактът от растението гинко билоба подобрява симптомите на различни видове деменция, но не предотвратява деменцията или да забавя нейното прогресиране. Някои предварителни клинични изследвания върху употребата на гинко билоба демонстрират неговите ползи върху паметта и интелектуалните функции при хора с увреждане на паметта, свързано с възрастта. Въпреки това, повечето клинични изследвания при възрастни хора с ненарушена когнитивна функция показват, че приемът на хранителната добавка не подобрява паметта или концентрацията.

  • Ресвератрол

Ресвератролът подобрява здравето при хора със затлъстяване.

Изследванията показват, че ресвератролът може да играе важна роля за подобряване на здравните показатели при хора, които страдат от затлъстяване. Тези проучвания включват пациенти със средно тегло и такива със затлъстяване или наднормено тегло, като най-голяма полза се наблюдава при тези със затлъстяване. Понижаването на телесното тегло може да допринесе за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, превенция на диабета и някои видове рак.

Данните показват, че ресвератролът може да намали телесното тегло при хора със затлъстяване и може да е от полза за насърчаване на дълголетието и предотвратяване на някои заболявания.

  • Антиоксиданти

Антиоксидантите забавят процеса на стареене.”

Антиоксидантите показват обещаващи резултати в предклинични проучвания. Те забавят развитието на някои заболявания, които са свързани с възрастта като ревматоиден артрит, стареене на кожата, макулна дегенерация и невродегенеративни заболявания. Необходими са още проучвания, за да се потвърдят тези резултати.

Оксидативният стрес се дължи на увреждане на биомолекулите и експресия на различни гени, по-специално тези, които включват пътищата на стареене. Именно поради тази причина антиоксидантите служат като ефективна терапия за предотвратяване на стареенето.

  • Ашваганда

Ашваганда се бори с свързания с възрастта спад във функциите на тялото.”

Нови клинични проучвания сочат, че приемът на ашваганда може да подобри съня, бдителността и благосъстоянието при хората в напреднала възраст (65-80 години). Изследователите установяват, че употребата на екстракт от корен на ашваганда ежедневно в период от 12 седмици подобрява благосъстоянието, качеството на съня и умствената бдителност в малка до умерена степен в сравнение с плацебо. Необходими са обаче повече изследвания, за да се докаже, че хранителната добавка е от полза за стареенето.

Какви заключения можем да направим?

Данните, с които разполагаме във връзка с ролята на хранителните добавки против стареене, не доказват категорично техните ползи. Необходимо е провеждането на повече клинични изследвания и по-обширни проучвания, за да се потвърди, че добавките действат ефективно върху процеса.

Освен това приемът на хранителни добавки не може да замени здравословния начин на живот. Поддържането на физическата активност и балансираното хранене са от съществено значение за осигуряване на здравословно остаряване.