За какво трябва да знаем, когато избираме дом за възрастни хора

За какво трябва да знаем, когато избираме дом за възрастни хора

Често темата свързана с домовете за възрастни хора поражда противоречиви мисли и сериозни дискусии по въпроса. Ситуацията в България е доста деликатна и мнозина подхождат с недоверие, когато стане дума за "старчески домове". В представите на повечето хора за тези социални заведения са формирани картини, които наподобяват едва ли не условия съпоставими с тези на строго охраняван затвор, в който храната и хигиената са последна грижа на "надзирателите".

Разбира се, че това не се доближава ни най-малко до реалността. Определено има какво да се желае относно предоставяните услуги и условия, които предлагат някои от тези институции, но в никакъв случай не бива да заклеймяваме целия бранш, поради дейността на един-два или няколко печално известни "старчески домове". Истината е такава, че през последните няколко години се работи изключително много в тази насока и резултатите са налице. Те са повече от положителни и смело може да кажем, че  физическите услуги и условия, които предлагат домовете за възрастни хора в момента се доближават много до това, което виждаме във филмите.

Ако ви предстои да настаните свой близък в дом за стари хора, то със сигурност имате много въпроси, на които търсите отговор. Със сигурност трябва да направите информиран избор, който да се базира не само на мнения от познати или непознати в интернет. В следващите няколко реда ще ви дадем важни насоки, отговори и съвети относно основните въпроси, върху които трябва да помислите, за да сте сигурни, че сте взели правилното решение.

Какво трябва да знаем преди да настаним някого в дом възрастни хора

Вероятно вече сте се насочили към конкретни заведения за асистиран живот. Първото нещо, което трябва да направим е да се запознаем с условията, които предлагат - грижи; обстановка; цени и ред други подробности. Обърнете по-специално внимание на финансовите условия и винаги питайте, когато нещо не ви е ясно, за да сте сигурни, че услугите, на които най-много държите са включени в цената и не е нужно допълнително заплащане за тях.

Каква е разликата между хоспис и дом за възрастни хора

Много хора не правят разлика между двете заведения. Всъщност това са две коренно различни институции, които макар да имат известни сходства, не предлагат едни и същи услуги. Например не всички домове за възрастни хора разполагат с медицински персонал, тъй като Закона не задължава наличието на такъв. Домът за стари хора не е лечебно заведение и там не бива да очаквате, че задължително трябва да бъде осигурен медицински надзор и услуги. Неговата задача е да осигури храна и да задоволи ежедневните битови потребности на възрастния човек. Докато хосписите са заведения, които са създадени с цел да полагат палиативни грижи за различни категории пациенти, които се извършват от лекар, санитар, рехабилитатор и сестра. Те попадат под контрола на Министерството на здравеопазването, което издава лиценз за дейността му и следи за качеството на работа. Докато домовете за възрастни хора попадат под опеката на Министерството на социалната работа.

Частен или държавен дом за възрастни хора да изберем

Изборът обикновено се базира на цената, която предлагат двете институции. Държавният дом за възрастни хора обикновено предлага по-ниска цена за настаняване и ако сте със силно ограничен месечен бюджет, то това вероятно би било добро решение. Зад по-ниската цена обикновено стои по-ниско качество на физическите услуги и условия за живот. Настаняването е в двойни и тройни стаи; лимитирани социални дейности и забавления, които най-често се изразяват в общото гледане на телевизия, игра на карти или шах и евентуално организиране на екскурзии, които се заплащат допълнително. Също така не бива да очаквате и разнообразно меню и високо качество на храната. Колкото до обстановката, то ще вметнем само, че положението в повечето държавни домове за възрастни хора съвсем не е розово и ремонт се прави само, ако е крайно наложително - като теч или друга авария.

В частните старчески домове работи високо квалифициран персонал, който е повече от любезен и полага необходимите грижи за своите клиенти, за да осигури нужния им комфорт. Те предлагат самостоятелни или двойни стаи, където на лице е всичко необходимо, за да се чувстват спокойни и уединени. Постоянно се организират и провеждат различни събития: музикални класове; майсторски занаяти; спорт в контролирана среда; екскурзии; курсове и игри, на които присъстват специалисти, чиято цел е да насърчат и повдигнат духа на възрастните хора. Колкото до храната, то не само, че тя е с много по-високо качество, но за всеки човек се изготвя специално меню, което е съобразено с неговото здравословно състояние и нужди. И не на последно място - по няколко пъти на ден се извършва санитарен контрол и общата хигиена е на съвсем различно ниво!

Какво е нужно, за да постъпи човек в дом за възрастни хора

Администрацията на всеки дом за възрастни хора ще ви каже какви документи са нужни за постъпването на вашия близък при тях. Освен за тях трябва да се погрижите за личните вещи и багаж, които трябва да подготвите. Като започнем от дрехи и обувки: бельо; дрехи за спане; дрехи и обувки (трябва да приготвите обувки за вътрешно и външно ползване) според сезона и т.н. и стигнем до принадлежностите за хигиена (четка и паста за зъби; козметика; гребен и др.) и стигнем до лекарствата и останалите вещи, от които смятате, че вашия близък ще има нужда, за да води пълноценен живот в дома за възрастни хора.

Какво се случва при настъпването на траурно събитие

Не бива да подминаваме този деликатен въпрос, за който е добре да сте информирани какво може да очаквате, ако настъпи траурно събитие. Това е плашещо, но напълно естествено събитие, когато става дума за възрастни хора. В случай, че живеете в чужбина и няма как да реагирате на момента, то не бива да се притеснявате, тъй като повечето институции разполагат със специализирано помещение, в което да съхранят тялото до пристигането ви, както и да ви помогнат с всичко останало свързано с организацията на траурното събитие.